Află dacă ai cancer, online

Se spune că cel mai bun doctor ești tu. Că tu îți știi cel mai bine organismul, reacțiile și simptomele. Plecând de la aceasta premisă, înainte de a merge la o consultație medicală propriu-zisă, de câteva ori m-am „consultat” singur pe site-urile medicale, incluzând forumuri dar și diverse jucării de autoevaluare, gen asta.

Cred că e cea mai mare tâmpenie ever să-ți interpretezi simptomele luându-te după topicurile de pe forumuri. Concret, în ultimii 3-4 ani am avut minim 3 tipuri de cancer de care îmi aduc aminte.

La un moment dat am avut niște episoade cu niște dureri de cap, cu presiune pe tâmple și frunte. Am dat search în Google, am ajuns pe un astfel de forum unde am aflat că am o tumoare pe creier. M-am speriat, am fost la tomograf și am aflat că e o reacție a sinuzitei pe care o port de când eram copil, făceam înot iarna, după care ieșeam cu capul gol în curtea școlii. Două zile mai târziu m-a bușit și o răceală.

Al doilea cancer pe care l-am avut a fost unul gastric. A rezultat din câteva nopți nedormite, ceva alcool și stres. Simptomele au fost vomă, lipsă de poftă de mâncare și o oboseală extinsă. S-a dovedit a fi o indigestie banală.

Al treilea și cel mai recent a fost un cancer de colon. Se întâmpla toamna trecută când aveam niște înțepături ciudate în partea stângă împreună cu alte simptome ciudățele. Pe ăsta l-am verificat cu softul de „autoevaluare” care mi-a zis direct, cancer de colon. Am fost la medic și m-au găsit umflat cu gaze. Nu știu ce miel stricat am mâncat de am avut reacția asta, că nici nu le puteam elimina pe cale naturală. Eram un balon mergător, diagnosticat online cu cancer.

Toolul ăsta de autoevaluare e ceva mai nou, e copiat după o versiune a ăluia de la NHS UK, mă rog, cu ceva modificări și update-uri(probabil doar de natură grafică). Dar dacă nu ajungi la acest tool, întotdeauna se găsește câte o cucoană înțeleaptă sau câte un nea Fane care a avut el ceva unchi cu aceleași simptome care s-a stins de curând. Și îți vor da un diagnostic ei, fără niciun fel de expertiză medicală. Doar bazându-se pe experiențe personale, sau nici măcar.

Concluzia e că aceste forumuri de cele mai multe ori sunt niște mizerii și informația de acolo e complet irelevantă. Cred că în orice chestie banală gen întindere musculară se poate ascunde un mic cancer.

Unui singur lucru aș putea spune că deservesc, și anume medicilor cu conturi verificate care nu-ți dau practic nicio informație, ci te cheamă la cabinet pentru consultație. A da, și reclamele la farmacia catena.

You might also like

No Comments

Leave a Reply