O mare problemă economică a României

S-a tot vorbit în ultima perioadă despre problemele economice ale României. Sincer, am senzația că oamenii ăștia care tratează și dezbat problemele economice trăiesc pe altă planetă.

Trăiesc într-o bulă și nu revin niciodată cu picioarele pe pământ. Suntem în topul UE la evaziune fiscală și cu toate astea economiștii aberează că evaziunea reprezintă doar undeva la 12% din PIB. Zic că aberează tocmai din pricina faptului că ei trăiesc în bula de care spuneam, ei nu ies, ei habar n-au ce se întâmplă în realitate. Își fac doar niște calcule care de foarte multe ori nu sunt reprezentate în lumea reală. Eu cred că evaziunea fiscală trece lejer de 25% din PIB:

Personal n-am mai primit un bon fiscal de la un restaurant, club, bar, pub, orice altceva de foarte mult timp. Sunt genul care ies la terasă la bere și/sau mănânc în oraș de mai multe ori într-o săptămână. Și nu merg în același loc.

Dacă acorzi un pic de atenție poveștii cu restaurantele și barurile vei sesiza că la sfârșit vei primi doar o „Notă de plată” care sigur că nu e fiscalizată. Dacă ceri bon fiscal deja ai tupeu.

Și se întâmplă la localuri mari din București nu la bufetul gării Basarab.

Acum vreo cateva zile am fost la pișcina unui club din București unde intrarea costă 60 de lei iar 40ml de Jack Daniels și o cola 28 de lei. Nu cred că a primit cineva în ziua aia bon fiscal pentru vreun serviciu care l-a primit.

Pizza, baruri din centru vechi, restaurante din victoriei de care a auzit toată lumea, nea Ilie instalatorul, Gigel mecanicul, magazine, bonul fiscal lipsește la multe.

Într-o altă ordine de idei se întâmplă la tot pasul fazele astea. Un alt exemplu ar fi minimarket-urile de cartier. Cred ca 90% din marfa din stoc pleacă la client nefiscalizată. Iar în acte sunt toți în pragul falimentului.

Și e minunat, pentru că pe unde merg îi aud pe majoritatea cum trag să facă evaziune „lasă boss e bine așa, dar dacă îți trebuie neapărat factură… îți dau”.

Când faci comerț B2B e puțin mai complicat să faci evaziune, nu imposibil. Dar pe partea de B2C e jale.

Cum reducem fenomenul?

Păi să vedem. Facem banii cash să dispară. Îl obligăm pe orice vulcanizator auto să-și pună POS și le tragem controale pertinente până se lecuiesc, pentru că viața e frumoasă.

 

You might also like

No Comments

Leave a Reply