Cum e cu meditațiile

meditatii

S-a viralizat foarte tare înregistrarea video cu Claudiu Pândaru și Klaus Iohannis. Când a fost întrebat câte case are, cum e cu meditațiile și de unde a avut bani, Iohannis a avut niște pierderi de memorie, meditațiile sunt un subiect destul de sensibil. Pe mine m-a amuzat.

Cu toate astea, mi-este totuși greu să cred că banii ăia cu care și-a cumpărat 6 case sau câte sunt, vin din meditații la fizică. Adică, să zicem că piața imobiliară a fost moartă la un moment dat, prețuri mici și tot. Dar să fim realiști. Pentru cine n-a văzut-o, înregistrarea e aici.

Apropo de asta, nu știu cum a fost la voi, dar pe vremea mea(jeez ce-am îmbătrânit dacă zic așa) se știa că cine făcea meditații cu profu’ de mate avea întotdeauna note mari și era un elev bine văzut la ora lui. Într-adevăr, cei meditați știau mai bine materia, pentru că majoritatea profilor chiar băgau intensiv, comparativ cu nivelul la care se preda în orele de curs.

Și profesorii care făceau meditații le invocau tot felul de pretexte părinților ca să-i convingă: ”în clasă sunt 30 de elevi, la mine sunt doar 5-6”, ”sunt copii care fac gălăgie și îi distrag pe toți”, ”copilul e bun, dar nivelul clasei e jos”, etc. Niște scuze imbecile de altfel. Care pot fi demontate foarte ușor cu argumente de bun simț.

Profesorii materiilor de teze, examen de capacitate sau bac(gen matematică, română, geografie) aveau cel mai mult de câștigat, financiar vorbind, pentru că în anii decisivi sau în pragul examenelor, aproape toți elevii mergeau la pregătire. Și ajunsese să fie așa o rușine să n-o faci, mai aveai puțin și erai arătat cu degetul.

Și am auzit unele cazuri când din pricina cererilor prea multe, profesorilor le era imposibil să mai țină meditațiile la ei acasă, și le făceau într-o sală de clasă oarecare din liceu. Desigur, după terminarea orelor de curs. Cred că aveau atât de mulți elevi meditați încât salariul ajunsese să fie înzecit mai mic decât câștigurile suplimentare.

Și n-o să mă ascund după deget. Eu spre exemplu am făcut meditații la matematică pentru că eram varză, nu mi-a plăcut neam în școală. Iar proful de mate avea regulamentar, în fiecare zi(exceptând uneori Duminica), două serii de câte 6-8 elevi cărora le lua câte 20 de lei(parcă) de fiecare pentru o oră. Erau care stăteau și două. Eu nu stăteam două ore, dar am avut reprize când mergeam de două ori pe săptămână, pentru că urmau examene, sau teze, sau ceva.

Cu meditația e nasol atunci când ești profesor de desen într-un liceu cu program sportiv. Nu prea mai ai de unde să faci bani pentru că nu se pupă activitățile. De altfel, la țară cred că se descurcă cu o halcă de carne, o bucată de brânză, un ou.

Și îmi aduc aminte de părinți care veneau la școală la ședințe și îi întrebau în șoaptă pe ceilalți părinți care e treaba cu meditațiile la profesorul X și Y. Și dirigintele era un fel de intermediar între profesori și părinți. Unii părinți mai înstăriți(nu și la cap) erau dispuși să dea ceva doar ca să îi pună lui Gigel notă mare, să intre la nu știu ce liceu fancy, fără să mai facă meditație.

A doua modalitate pe care o practicau profesorii era strânsul cu ușa; adică puneau note foarte proaste dacă nu mergeai la ei la pregătire, sau dacă nu le dădeai atenții. Ca să iei un 7 trebuia să știi tot, și îți puneau tot felul de întrebări care să te încurce, sau off topic. Și le era foarte ușor, tu copil fiind, se jucau cu tine cum voiau. Doar dacă mergeai la ei la pregătire erai mântuit.

Asta cu meditațiile este un subiect sensibil pentru mai toți profesorii. Nu știu câți își declară veniturile astea și cum o fac. Dar chiar dacă ar face-o cineva, statul nu prea are un instrument de control. Profesorul poate declara doar parțial, cât vrea el, că doar nu face nimeni plăți prin bancă, le fac toți cash, în plic.

Și știu că salariul de profesor este mizerabil, dar cât de moral este să tratezi lucrurile după un astfel de criteriu, când tu ți-ai luat un angajament?

Cam așa era atunci, acum nu știu cum mai e.

You might also like

Comments (2)

  • florentina 4 years ago Reply

    felicitari pentru articol. este bine scris si distinct

  • George N 4 years ago Reply

    Aprob tot ceea ce spui, si la mine a fost similar si nu cred ca s-a shimbat nimic nici acum. DIn pacate asa functioneaza sistemul educational in romania.

Leave a Reply