Una cu firmele de recuperări creanțe

Am citit următoarea chestie și m-am gândit la o ipoteză în privința firmelor de recuperări debite, adulmecând în același timp o mârlănie pe care o fac băncile și probabil și alți creditori gen operatorii de telefonie mobilă.

Atunci cand o persoana a facut un imprumut si nu-si mai plateste ratele timp de trei luni de zile, creditul devine neperformant. In primul scenariu, banca executa ipoteca. In al doilea scenariu, cand imprumutul este de regula de nevoi personale, banca se hotaraste repede sa-l vanda unei firme de recuperari de creante. Potrivit surselor din piata, acestea se vand la doar 10% din valoarea contabila.

Sursa

Într-o altă ordine de idei, banca nu este dispusă să negocieze creanta prea mult cu clientul, dar e ok să o vândă pe nimic firmelor de recuperări care pot scoate un profit gigant, de cel puțin 600%. Vorbim despre un profit pe termen lung… și cam incert, ce-i drept.

Culmea e că majoritatea debitorilor plătesc atunci când sunt strânși cu ușa. Mai greu, dar plătesc. Numai că banca nu are „răbdare” cu ei și preferă să le scoată creditele la recuperatori pe nimic.

Adică banca e atât de meschină încât preferă să îți țină datoria(să te țină sclav) vânzând creanța ta către o firmă de recuperări cu 10%, refuzând negocieze cu tine creditul la un așa procent, sau măcar undeva aproape.

Pe lângă bănci mai sunt și operatorii de telefonie mobilă(și alții probabil). Orange mi-a vândut o creanță acum câțiva ani la o firmă de recuperări care m-a bombardat cu amenințări prin poștă o perioadă, după care n-am mai auzit de ei. Sper că au dat faliment.

Nesimțirea a venit după ce mi-au întrerupt furnizarea serviciilor după o lună și jumătate de la data emiterii ultimei facturi neplătite dar aveau pretenția ca eu să le plătesc creanța până la finalul contractului, deși am fost privat de serviciile lor, chiar de către ei.

Scamatoria este reprezentată de faptul că România a rămas printre puținele țări din U.E. fără o lege ajutătoare în privința falimentului personal. Iar pe lângă dobânzile enorme pe care încă le mai aplică băncile comparativ cu alte țări din uniune, au și libertatea să joace și trei jokeri deodată.

Film Title: Inside Man.

 

 

You might also like

Comments (3)

  • Arhi 4 years ago Reply

    avand in vedere ca FMI a decis sa nu avem asemenea lege… 🙂

  • Arhi 4 years ago Reply

    pe de alta parte, daca bancile ar face cum zici tu, toti cei ce au un contract cu o banca ar face la fel. nu ar mai plati, dupa care ar negocia sa plateasca doar 10%.

    Teodor Marin 4 years ago Reply

    Într-adevăr, dar dacă am avea legea falimentului personal… cu documente probatorii și tot, i-ar putea păsui pe ce care chiar sunt în incepacitate de plată.

Leave a Reply