De ce a fost reducerea TVA-ului la pâine un fail

Dintr-un motiv similar cu failul reducerii CAS-ului. Poți să scoți pământul de sub unghii dar nu poți scoate țăranul din om. Și se întâmplă asta.

Din pricina sărăciei îndelungate chioșcarul român încă mai visează îmbogățire peste noapte. Deși are o experiență de 25 de ani din care ar fi trebuit să înțeleagă că nu există așa ceva, el tot încearcă să dea un jackpot dintr-o afacere de încărcat brichete sau reparat fermuare.

El nu știe business planning, nu are viziune de dezvoltare, nu știe economie și nici nu-l interesează calitatea serviciilor pe care le oferă. Nici măcar comparativ cu competiția. Scopul final e ca angajații să nu-l fure, și cam atât. Într-un cuvânt nu este educat antreprenorial absolut deloc, nici măcar politic.

Din acest fapt bazal deduc că orice măsură de reducere a oricărei taxe în niciun caz nu va conduce la ieftinirea produselor, serviciilor și nici nu va diminua evaziunea fiscală. Le va aduce chioșcarilor mai mulți bani albi sau… mai bine negri.

Gândesc că n-au niciun interes să fie competitivi în piață și știu că proletarul mănâncă o pâine întreagă la o masă. Și chiar dacă își vor ieftini brutăriile produsele, le vor menține la fel supermarketurile și chioșcarii.

Nici reducerea CAS-ului nu va conduce către nimic. Prințesa aia bosumflată de la Ministerul Finanțelor bate câmpii grav și se vede că nu știe cum fac afaceri 80% dintre antreprenori. Produsele de panificație chiar nu reprezintă o industrie ce merită sprijinită în felul ăsta.

Părerea mea este că singura soluție pentru descurajarea evaziunii fiscale sunt controalele, amenzile usturătoare și ridicarea drepturilor comerciale. ANAF și Ministerul Muncii(Inspecția Muncii) ar putea face treaba asta. Aaa, dar stai că ANAF-ul e corupt de sus până jos și se iau șpăgi bune de la chioșcari, că doar nu trăiește nimeni din salariu. Cum? Nu numai ANAF? Și Ministerul Muncii? Nu cred că există așa ceva. România e o țară europeană.

muncitor la negru

 

You might also like